Ρεπορτάζ - Βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Τόπος πλούσιος κι' ευλογημένος η Λέσβος. Με οργιώδη βλάστηση, τρεχούμενα νερά, σπάνια αρωματικά φυτά. Σ' αυτή τη γη ένας χαρισματικός δημιουργός ξεκίνησε πριν από 154 χρόνια να "χτίζει" τα χαρακτηριστικά ενός αποστάγματος, χάρη σε μια καλά κρυμμένη οικογενειακή συνταγή που συνεχίζει να δίνει, πέντε γενιές αργότερα, το νόημα της ποιότητας και της γεύσης στο Ούζο Βαρβαγιάννη.
Ήταν γύρω στα 1860 όταν ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης φθάνει στο Πλωμάρι της Λέσβου, φορτωμένος με την εμπειρία και τη γνώση της απόσταξης από την Οδησσό της Ρωσίας. Στο Πλωμάρι, όπου την εποχή εκείνη η βιομηχανική παραγωγή βρισκόταν σε έξαρση και το διεθνές εμπόριο άνθιζε. Την εποχή εκείνη όπου ο Πλωμαρίτης δάσκαλος του Γένους Βενιαμίν ο Λέσβιος έβαζε μαζί με τους άλλους Φιλικούς τα θεμέλια της νεότερης Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου. Το λιμάνι έσφυζε από ζωή και πολλά προϊόντα ταξίδευαν ως την άκρη της γης. Αυτή η εύφορη γη της Λέσβου γεννά μέχρι σήμερα μια εκπληκτική ποικιλλία γλυκάνισου, ένα φυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του ούζου.